Mezoterapija: Prirodni tretman za blistavu kožu

Mezoterapija je veoma popularan antiage tretman koji se koristi za poboljšanje kvaliteta kože lica i tela. Ovu metodu je još 1958. godine uveo francuski lekar Mišel Pistor, sa ciljem medicinske namene rešavanja bola i degenerativnih promena.

U poslednjih nekoliko godina, mezoterapija postaje sve popularnija zbog svoje efikasnosti u hidrataciji kože, smanjenju i uklanjanju prvih znakova starosti koji počinju da se javljaju nakon tridesete godine i rešavanju određenih stanja kao što su celulit, problemi sa cirkulacijom i gubitak kose.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je tretman koji podrazumeva injektiranje koktela hranjivih materija, vitamina, minerala i antioksidanata direktno u središnji sloj kože. Substance koje se nalaze u mezoterapijskom koktelu imaju uticaj na ishranu tkiva, pa se na taj način koža hidrira, a ujedno se aktiviraju fibroblasti, najznačajnije ćelije za podmlađivanje kože. Hijaluron je takođe jedan od veoma bitnih sastojaka ovog koktela, a njegovo ubrizgavanje stimuliše lučenje kolagena, najvažnijeg kožnog proteina. Mezoterapija podmlađuje kožu podsticanjem lučenja kolagena i elastina, a ujedno utiče i na mikrocirkulaciju što dodatno doprinosi svežijem izgledu kože.

Mezoterapija ima svoju dugačku istoriju i zahvaljujući tome je danas primenljiva na mnogim poljima, pa se tako koristi kao mezoterapija lica, leđa, obrva, kose, a takođe i kao terapija protiv celulita, tamnih podočnjaka,  fleka, rozacee, ožiljaka i problema sa cirkulacijom.

mezoterapija-ledja
mezoterapija-tretman

Kako izgleda postupak mezoterapije?

Postupak mezoterapije počinje sa pripremom i čišćenjem regije koja se tretira. Nakon toga, nanosi se anestetik u vidu kreme i počinje se sa ubrizgavanjem mezoterapijskog koktela pomoću mikroiglica. Čitava procedura ne traje dugo i ne izaziva bolove budući da se koristi anestetik kako bi se ublažile bilo kakve nelagodnosti. Korišćenje mikroiglica stvara mikropovrede na koži, a na taj način se pokreće zaštitni mehanizam kože. Zbog toga ne samo da se koža obogati koktelom hranljivih materija, već se i podstiče proces regeneracije koji aktivira ćelija, a pokreće se i mikrocirkulacija. Posle ubrizgavanja koktela mikroiglicama, koža se tretira specijalnim preparatima koji će umiriti i dodatno hidrirati kožu. Tretman traje oko 30 minuta, a odmah nakon tretmana mušterija se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Koje su prednosti mezoterapije?

Mezoterapija ima brojne prednosti kao tretman za kožu:

  • Poboljšava hidrataciju kože i vraća joj sjaj
  • Smanjuje vidljivost finih linija i bora
  • Ujednačava ten kože i smanjuje pigmentacijske nepravilnosti
  • Poboljšava teksturu kože, čineći je glatkom i mekom
  • Podstiče proizvodnju kolagena i elastina, što doprinosi čvrstoći i elastičnosti kože
  • Smanjuje pore i poboljšava izgled porozne kože
  • Pomaže u tretiranju ožiljaka od akni
  • Podstiče regeneraciju kože i obnavljanje ćelija
  • Može se primeniti na različite delove tela, kao što su lice, vrat, dekolte, ruke i telo

Koliko često se preporučuje mezoterapija?

Uobičajeno je da se mezoterapija izvodi u nekoliko sesija kako bi se postigli optimalni rezultati. Broj sesija i vremenski interval između njih zavise od stanja kože i željenog efekta. Obično se preporučuje četiri do šest tretmana u razmaku od dve do četiri nedelje. Nakon završetka serije, održavanje postignutih rezultata mezoterapije se može postići periodičnim ponovljenim tretmanima, obično jednom u dva do tri meseca.

Da li postoje neželjeni efekti i kontraindikacije?

Mezoterapija je bezbedan tretman, i ako se vrši od strane stručnog lica, odnosno lekara jedina nuspojava koja se može javiti jeste blago crvenilo koje se nakon 24h povlači. Kontraindikacije za mezoterapiju uključuju trudnoću, dojenje, akutne kožne infekcije, alergije na sastojke koktela, autoimune bolesti, kao i određena medicinska stanja koja mogu uticati na zaceljivanje kože. Konsultacije sa stručnjakom pre mezoterapije su veoma važne, a to je upravo ono odakle počinjemo u Medibella klinici.

Ko su kandidati za mezoterapiju?

Kandidati za mezoterapiju su muškarci i žene odrasle dobi, koji žele da poprave stanje svoje kože bilo kao prevenciju od pojave prvih znaka starenja ili smanjenja i uklanjanja već nastalih promena poput bora i hiperpigmentacija. Kandidati su i oni koji biraju mezoterapiju kao tretman protiv određenih stanja poput gubitka kose, celulita i problema sa cirkulacijom.

Saveti za negu kože pre i posle mezoterapije

Neposredno pre i posle mezoterapije trebalo bi izbegavati korišćenje bilo kakvih agresivnih kozmetičkih preparata, šminke i sunčanje. Ukoliko se vrši tretman mezoterapije lica, obavezno se preporučuje korišćenje zaštitnog fakora SPF 50 i pre i nakon tretmana. Preporučuje se i izbegavanje konzumiranja alkohola par dana pre tretmana.

Tipovi mezoterapije

Mezoterapija lica – Ova metoda se može vršiti radi hidratacije, podmlađivanja i zatezanja kože. Pored toga, mezoterapija može popraviti mnoge nepravilnosti poput ožiljaka nastalih od akni, fleka i rozacee. Mezoterapijom tretiraju se i tamni podočnjaci.

Mezoterapija kose – Još jedno polje gde je mezoterapija pokazala svoju uspešnost. Mezoterapija kose može se vršiti kod osoba koje gube kosu zbog hormonalnih promena (porođaj) ili zbog oštećenja nastalih lošim tretiranjem kose. Ova metoda se može obavljati i kod muškaraca koji žele da spreče gubitak kose. Predviđeno je da se obavi od 6 do 10 tretmana na nedeljnom nivou tako da se vrlo kontinuirano podstiče obnavljanje temena i poboljšanje krvotoka kako bi došlo do oslobađanja folikula koji dobijaju normalan dotok nutrijenata za podsticanje rasta dlake. Ova procedura se može vršiti i na obrvama.

Zakažite tretman

Naš tim za brigu o klijentima savesno obavlja posao i brzo odgovara na zahteve tokom radnog vremena klinike. Ne želimo da odlažemo vaše probleme, tako da će zahtevi koji su primljeni van radnog vremena klinike biti rešeni što je pre moguće!