menopauzalni-genitourinarni-sindrom

Laserski tretman za menopauzalni genitourinarni sindrom (vaginalnu atrofiju, atrofija vulve, atrofija uretre)

Životne promene koje dolaze s menopauzom često donose i izazove za žensko genitourinarno zdravlje, posebno u vidu menopauzalnog genitourinarnog sindroma. Ovaj kompleksni problem može značajno uticati na Vašu svakodnevnicu i intimni život, zato u Medibella klinici nudimo inovativno lasersko rešenje za ovaj problem.

Ukoliko želite da sprečite, smanjite i kontrolišete menopauzalni genitourinarni sindrom,
dođite na konsultacije sa stručnim lekarima naše klinike koji će Vas detaljno uputiti i
proceduru i predložiti najbolja rešenja. Zakažite konsultacije na broj telefona 065/220-6271 ili 065/320-6271.

Šta je menopauzalni genitourinarni sindrom?

Menopauzalni genitourinarni sindrom je kompleksno stanje koje se javlja kod žena tokom i nakon menopauze. Ovaj sindrom obuhvata niz fizioloških promena u genitalnom i urinarnom traktu. To uključuje smanjenje elastičnosti i vlažnosti vaginalnih zidova (vaginalna atrofija), gubitak čvrstine i elastičnosti kože vulve (atrofija vulve), kao i smanjenje tonusa uretralnih tkiva (atrofija uretre). Ovo stanje može da izazove simptome kao što su nelagodnost u
vaginalnom području, svrab, problemi s urinarnom inkontinencijom i otežani seksualni odnosi.

Tretman menopauzalnog genitourinarnog sindroma

Laserski tretman za menopauzalni genitourinarni sindrom predstavlja inovativnu i efikasnu opciju za rešavanje ovih problema. Jednim laserskim tretmanom tretiraju se tri strukture, odnosno vaginalni zidovi, kožno i mišićno tkivo vagine. Tokom tretmana, koristimo specijalizovan laserski aparat, Fotona SP Dynamis PRO laser, koji deluje na vaginalne i
vulvarne tkiva, kao i na uretralne regije. Princip je takav da se laserom tretiraju tkiva, čime se stimuliše proizvodnja kolagena u tkivima, što dovodi do obnove elastičnosti i vlažnosti
vaginalnih i vulvarnih regija. Kolagen je najvažniji protein kože koji održava sve ove strukture i s godinama dolazi do njegovog smanjenja, zbog toga je akcenat na lučenju kolagena.

Tretman je gotovo bezbolan, traje oko 30 minuta, a ukoliko je potrebno kako bi se maksimalno ublažila bilo kakva nelagodnost može da se koristi anestetik u vidu kreme. Već nakon prvog tretmana, primećuje se poboljšanje simptoma, uključujući smanjenje svraba, bolje vlaženje, i smanjenje nelagodnosti tokom seksualnih odnosa.

Koliko je puta potrebno ponoviti tretman?

Kada se laserski tretman menopauzalnog genitourinarnog sindroma radi prvi put, potrebno je da se obave tri tretmana u nizu, sa razmakom od 4 nedelje. Kada se obavi prva serija tretmana, potrebno je održavanje kada se obavlja samo jedan tretman na 12-18 meseci.

Najčešća pitanja na temu laserskog tretmana za menopauzalni genitourinarni sindrom

Kako laserski tretman pomaže kod ovog sindroma?

Laserski tretman može da poboljša tonus i elastičnost vaginalnog tkiva, poveća prirodnu lubrikaciju, smanji bol i svrab, i time poboljša opšte stanje vaginalne i vulvarne regije.

Da li je laserski tretman bezbolan?

Laserski tretman obično nije bolan, a za ublažavanje nelagodnosti može da se koristi anestetik u vidu kreme.

Da li su rezultati laserske terapije trajni?

Rezultati laserske terapije mogu biti dugotrajni, uz preporučene tretmane održavanja.

Koja je prednost laserske terapije u poređenju sa drugim metodama?

Laserska terapija može biti manje invazivna od drugih metoda, uz brži oporavak i manje nelagodnosti.

Zakažite tretman

Naš tim za brigu o klijentima savesno obavlja posao i brzo odgovara na zahteve tokom radnog vremena klinike. Ne želimo da odlažemo vaše probleme, tako da će zahtevi koji su primljeni van radnog vremena klinike biti rešeni što je pre moguće!