Gljivična infekcija noktiju – onychomycosos

Bela mrlja na noktu- gljivična bolest nokta –

To je glivična infekcija nokta koja mu daje promenu boje, zadebljanje i odvajanje od ležišta nokta.

Kako se nokat inficira gljivicom?

Najčešće se gljivica pojavljuje na nožnim palčevima jer su tu uslovi za rast gljivice dobri. Mračna, skrivena sredina, temperatura, vlaga, tesna obuća … Jednostavno, cirkulacija je loša, a još više se pogoršava nekom povredom nokta. Nošenjem uske obuće dešava se stalna povreda noktiju koja ih čini podobnim za gljivice. Kod osoba sa oštećenim imunitetom-isto. Genetika, hiperhidroza, pušenje, diabetes, sve su to predispozicije za ovu infekciju. Dodadni hazard je način života, čak i najzdraviji, sportski. Razmena gljivica je moguća preko podova svlačionica, sauna, bazena, kod pedikira. Zato je preporuka da se ne hoda bos po podovima svlačionica i spa centara, bazena. Zato je i zastupljena u 10% stanovništva do 60 godina, a od tih godina svaki drugi šezdesetogodišnjak je može imati.

glivicna-infekcija

Neke profesije imaju veće mogućnosti za gljivičnu infekciju noktiju na rukama. Rad sa rukama u vlažnoj sredini daje veću predispoziciju.

Kako izgleda gljivična infekcija nokta? Imate li je ili ne?

Nokat ima belo zadebljanje, trouglasto, duguljasto… sam deluje deblje, žuto. Vidi da je beli deo deblji i rastresit. Gljivica koja ga je naselila se hrani njegovim keratinom i ostatak je taj beli rastresiti deo. U težem slučaju, to i otpada, pa nokat dobija pored zakrivljenosti i prave praznine.

Kako  se dijagnostikuje gljivična infekcija nokta?

  • Može se na prvi pogled videti da je reč o gljivici-pregled stručnjaka
  • Može biti biti samo pregled, ali i uzimanje uzorka za mikroskopsku analizu da se vidi o kojoj je gljivici reč.

Šta raditi kad je u pitanju gljivična infekcija nokta?

Najvažnije je odmah pristupiti lečenju. Do pojave efikasnih lasera, to je  bilo uglavnom lekovima koji se piju. To je efikasno 70%. Zove se sistemska terapija. Traje dugo 6-12 nedelja i to je opasno za jetru. To nije sve. Mora se i delovati na sam nokat. Koriste se  lekovi za to lokalnu primenu, na mestu gljivice, ali i svih ostalih “nepogođenih” noktiju redovno, svakodnevno.

Najefikasnije i najpogodnije lečenje glivice na noktima je lečenje serijom laserskih tretmana i istovremeno tečnostima i specijalnim premazima za nokte

Laserska terapija glivično inficiranog nokta je bezbedno rešenje. Rade se svi nokti. Uništava se lokalno gljivica velikom temperaturom. Ovo ne boli previše jer uz laserski zrak istovremeno puštamo i mlaz hladnog vazduha.

Terapijski učinak je bolji što je veća temperatura. Pored uništenja glivice temperaturom, u isto vreme se cirkulacija u prstima značajno popravlja, pa postaju otporniji i sposobniji za odbranu. Zato je idealno pomoći terapiji nošenjem komotne obuće, pamučnih čarapa.

  • Terapija laserom može da se radi u bilo koje doba godine. Leto je dobro jer su stopala izložena vazduhu, ali zima je dobra jer se može izbeći lakiranje noktiju za kratko vreme.
  • Laser deluje i kad se nokti lakiraju. Naravno, na terapiju se dolazi sa noktima bez laka. Sloj pre laka treba da bude antigljivični premaza.
gljivicna bolest noktiju

Šta su problemi kod gljivične infekcije nokta

Problem je što to se:

  • Infekcija noktiju gljivicom kad se izleči, opet je sklona je vraćanju
  • Ne može se jednostavno koristiti krema protiv gljivične infekcije. Kreme ne pomažu jer zatvaraju površinu nokatne ploče, a to gljivici još više prija.
  • Tretiranje treba da traje dugo. Slobodno se može reći da je gljivična infekcija nokta stalni dosadni problem koji nikad ne smete zanemariti.
  • Morate obratiti pažnju na vašu dosadašnju obuću, da ne dolazi u direktan kontakt sa noktom. Treba je i sterilisati alkoholnim  i antifungalnim sprejom.

Ovu infekciju je vrlo teško pobediti potpuno, ali serija tretmana i povremena dodatna terapija mogu ga držati pod kontrolom uz malo vaše pažnje.